Voedselallergie en voedingsintolerantie
Alle informatie over allergie en intolerantie vind je op de website van Allergiediëtisten.
Symptomen, behandeling, aangepast voedingspatroon, achtergrondinfo,...
Je kan natuurlijk ook altijd bij ons terecht voor een persoonlijk gesprek. Je kan hier online een afspraak maken.
Meer info: www.allergiediëtisten.com
Voedselallergie en voedingsintolerantie
De termen voedselallergie en voedselintolerantie duiken steeds vaker op. Aandoeningen als een fruit- of notenallergie of lactose-intolerantie zijn welbekend. Recent krijgt ook glutenintolerantie meer aandacht.
Er is zeker meer bewustwording rond allergieën en intoleranties, maar ze blijken ook meer voor te komen. Vooral bij kinderen zien we een toename in voedselallergieën; ook kruisallergieën, waarbij zich allergieën ontwikkelen aan verschillende voedselgroepen, bv. melk, maar tegelijk ook aan tarwe en noten. Kinderen groeien er gelukkig meestal gewoon uit. Maar soms blijven allergie en intolerantie een leven lang, of ontstaan ze pas later in het leven.
Een correcte diagnose is essentieel om goed met een allergie of intolerantie om te gaan. Deze dient uitgevoerd te worden door een arts, waarna begeleiding door een diëtist is aangewezen. De enige manier om de allergie of intolerantie te remediëren, is helaas om de voedingsstoffen die de allergische reacties oproepen (de allergenen) uit het voedingspatroon te bannen. Gelukkig zijn er voor de meeste allergenen volwaardige alternatieven te bedenken.
De diëtist kan een goed gebalanceerd voedingspatroon opstellen, waarin de allergenen geweerd worden en gecompenseerd om tekorten te voorkomen. Soms is het mogelijk om wel een bepaalde hoeveelheid van de problematische voedingsstof op te nemen voor een allergische reactie optreedt. Dit dient steeds individueel bepaald te worden. Ook biedt de diëtist correct advies over recepten, en hoe de juiste voeding te kiezen in de winkel door etiketten te interpreteren.
Wat is een voedselallergie en voedingsintolerantie?
Voedselallergie
Een voedselallergie is een sterke reactie van het immuunsysteem wanneer een specifieke stof via de voeding wordt ingenomen. Mensen die allergisch zijn voor deze stof zullen een allergische reactie krijgen in het spijsverteringskanaal, op de huid, of de luchtwegen in de vorm van jeuk, hoofdpijn, buikpijn,...
De stoffen die allergische reactie uitlokken, noemen we allergenen. Soms is een kleine hoeveelheid allergenen genoeg om een heel hevige reactie te veroorzaken.
Een eerste blootstelling aan een allergeen zal nog niet tot een allergische reactie leiden. Het immuunsysteem merkt het allergeen deze eerste keer op, en begint antilichamen aan te maken. Wanneer het allergeen opnieuw ingenomen wordt, zal het immuunsysteem het herkennen en reageren.
De meest bekende allergenen zijn melk, granen met gluten, noten, vis, schaal- en weekdieren, en fruit. Hoe vaak een allergie voorkomt, is afhankelijk van omgeving en leeftijd. Het voorkomen van bepaalde allergieën is verschillend van land tot land, regio tot regio. En kinderen worden er vaker door getroffen dan volwassenen, maar deze allergieën gedurende de jeugd zijn vaak tijdelijk.
Voedselintolerantie
Voedselintoleranties komen niet voort uit het immuunsysteem. Maar ze zorgen wel voor gelijkaardige symptomen en kunnen dus even veel ongemakken en risico's inhouden.
De oorzaken van voedselintolerantie liggen in het spijsverteringssysteem, meestal door geen of een verminderd vermogen om een bepaalde voedingsstof te verteren (bv. lactose of gluten). Daarnaast kunnen sommige stoffen een onvoorzien en ongebruikelijk effect hebben op het lichaam (bv. hystamine, sulfieten,...). Soms gaat het om oorzaken die nog niet uitgeklaard zijn.
Symptomen van voedselallergie en voedingsintolerantie
Symptomen komen vaak samen voor. Een allergische reactie uit zich in symptomen na slechts enkele minuten, of na verschillende uren. Iemand zal ook niet noodzakelijk altijd dezelfde symptomen hebben, of met dezelfde hevigheid.
In zeldzame, heel ernstige gevallen, kan een allergische reactie de vorm aannemen van een anafylactische shock. Alle mogelijke symptomen kunnen tot uiting komen.
De reactie is zeer hevig en kan uitmonden in bewusteloosheid en levensbedreigend zijn. In geval van anafylactische shock dient adrenaline toegediend te worden om de reactie te stoppen.
- Spijsvertering: diarree, misselijkheid en overgeven, constipatie,...
- Huid: eczeem, zwellingen, rood worden, netelroos,...
- Luchtwegen: astma, rinitis, ademhalingsproblemen,...
- Ogen: conjunctivitis
- Oraal Allergie Syndroom (OAS): dit zorgt voor een kriebelende sensatie in de mond en keel, gezwollen lippen, en moeite om te slikken. Komt vaak voor bij kruisallergieën (fruit/groenten en pollen).
- In zeldzame gevallen: anafylactische shock
Toename of groter bewustzijn?
Naast de grotere bewustwording en bewustmaking bij het publiek is er wel degelijk een toename te merken in het voorkomen van voedselallergieën en voedselintoleranties. Experts zien hier verschillende mogelijke oorzaken voor:
Iemand met een pollenallergie ontwikkelt sneller ook voedselallergieën. Aangezien pollenallergie steeds vaker voorkomt, stijgt ook het aantal voedselallergieën.
Door onze steeds hygiënischer levensstijl, groter antibioticagebruik, en betere isolatie van onze woningen worden kinderen minder blootgesteld aan stoffen die hun immuniteit versterken. We worden geboren met een 'ongerijpt' immuunsysteem. Natuurlijke prikkels zijn nodig om de immuniteit robuust te maken. Het is mogelijk dat ons immuunsysteem daar nu minder kans toe heeft.
We vinden tegenwoordig heel wat voeding in de winkel die er vroeger niet lag. Waardoor allergieën aan deze voeding uiteraard niet tot uiting kwamen. Kiwi's zijn hier een goed voorbeeld van.
Tenslotte is er simpelweg de grotere alertheid bij mensen. Omdat problemen rond voedselallergie en voedselintolerantie wijder bekend zijn dan vroeger, zullen mensen sneller in die richting denken en sneller de stap zetten om naar dokter of diëtist te gaan.