Dieetvoeding Mechelen

Dieetvoeding

Advies en begeleiding rond gezonde voeding, sportvoeding, voedselallergie en voedingsintolerantie, eetstoornissen, en meer

Maak online een afspraak

Gezonde voeding

Functies van voeding

Vaak wordt er bij het doel van eten gedacht aan de biologische functie. Dit betekent dat we moeten eten om te leven en gaat over de verhoudingen waarin we de verschillende voedingsstoffen moeten consumeren.

Voeding heeft echter nog andere functies:

Biologische functie

Om te leven moeten we eten. Voeding zorgt voor de opbouw en het in stand houden van het lichaam. Ons lichaam heeft energieleverende stoffen, bouwstoffen en regulerende stoffen nodig.

Energieleverende stoffen zijn voornamelijk vetten en koolhydraten. Eiwitten leveren ook energie, maar zijn in de eerste plaats bouwstoffen. Energie hebben we nodig om te kunnen (over)leven en te werken.

Bouwstoffen zijn eiwitten, water en bepaalde mineralen. Bouwstoffen zijn nodig voor de opbouw van het lichaam en voor de voortdurende vernieuwing van lichaamsweefsels.

Regulerende stoffen zijn vitamines, mineralen en voedingsvezels. Zij helpen de weerstand tegen ziekte te verhogen en zorgen voor de goede werking van ons lichaam.

Psychologische functie

Stress, eenzaamheid, verdriet, angst,... kunnen bij mensen de eetlust aanwakkeren of net wegnemen. Bepaalde gerechten kunnen je herinneren aan bepaalde gebeurtenissen. Voeding kan ook een rol spelen binnen de praktijk van mindfulness.

Sociale en culturele functie

Bij bepaalde gelegenheden denken we vaak aan eten: een trouwfeest, een gezellig samen zijn met vrienden, samen eten met het gezin,… Hierbij heeft elk land en elke cultuur zijn eigen gewoonten. Voeding is een centraal element waarrond maatschappijen en menselijke beschavingen zijn opgebouwd, en is in die zin een belangrijke factor in de loop van de geschiedenis.

Medische functie

Voeding op zich speelt voor iedereen een rol in het behoud van de gezondheid. Bij bepaalde ziekten kan voeding een belangrijk onderdeel vormen van de medische behandeling. Bijvoorbeeld bij diabetes (suikerziekte) is voeding een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Dieetvoeding Mechelen - Gezonde voeding, voedselallergie en voedingsintolerantie, eetstoornissen
Dieetvoeding Mechelen - Gezonde voeding, voedselallergie en voedingsintolerantie, eetstoornissen